WhatsApp Mesajları Delil Sayılır Mı?

WHATSAPP YAZIŞMALARI DELİL OLUR MU ?

Herhangi bir delilin mahkemede sunulabilmesi için hukuka uygun olarak elde edilmiş olması gerekir.  WhatsApp yazışmalarının delil olarak kabul edilebilmesi için de en önemli husus sunulan konuşmaların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmasıdır. Yani sunulan mesajlarda fotoshop ile herhangi bir oynama yapılmamış olması gerekmektedir. Zaten sunulan herhangi bir belgede bir oynama yapılmış olması halinde bu durum TCK kapsamında suç teşkil edecektir. WhatsApp yazışmaları Yargıtay kararlarında da görüldüğü üzere delil olarak kabul edilmektedir. Konuşmalar hukuka uygun şekilde elde edildiği takdirde WhatsApp yazışmaları delil olarak dosyaya sunulabilecektir. WhatsApp mesajlarının delil olarak kabul edildiğine dair  Yargıtay kararları mevcut olup bir örneğini sunmaktayız.

1-) Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 10/06/2020 tarihli ve 2017/1014 E. 2020/4488 K. sayılı kararı
“HMK’nun 199. maddesinde “Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” yazılıdır. Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.”

Bu halde elektronik ortamda bir yazışma niteliği taşıyan whatsapp yazışmaları da delil olarak kabul edilecektir.

WhatsApp Mesajlarının Delil Başlangıcı Olma Durumu

Kural olarak bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri 23.450,00  Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle 23.450,00 Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz. 
Kural bu olmakla birlikte Hukuk Muhakemeleri Kanunun 202. Maddesi Delil Başlangıcı hususu düzenlenmiştir. Bu madde şu şekildedir:

MADDE 202- (1) Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı
bulunursa tanık dinlenebilir.
(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla
birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse
veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.

WhatsApp mesajları iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla
birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse
veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belge niteliğinde olduğu zaman delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu durum senetle ispat kuralının istisnası olup tanık dinlenmesini mümkün hale getirmektedir.

WhatsApp mesajlarının delil başlangıcı olarak kabul görmesi hakkında da Yargıtay Kararları mevcuttur. Bir örneğini sunmaktayız.

2-) Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 24/11/2021, E: 2021/6703 K: 2021/7141
6100 Sayılı HMK’nın 199. maddesinde belge kavramı ”Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film,görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” şeklinde düzenlenmiştir. Bu halde, davacı yanca delil olarak dayanılan mesajlar 6100 Sayılı HMK’nın 199. maddesi anlamında belge niteliğinde olduğunun kabulü gerekir. HMK’nın 202. maddesinde de (1)Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir. (2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.” şeklinde düzenleme getirilerek bu tür belgeler delil başlangıcı olarak kabul edilmiştir.


Tüm bu bilgiler ışığında; ister WhatsApp uygulaması isterse farklı bir mesajlaşma uygulaması olsun, tüm yazışmalar delil olarak değerlendirilebilir ve kullanılabilir. Özellikle borcu ikrar ettiğine ilişkin mesajlar veyahut sözleşmenin varlığına ilişkin konuşmalar Hukuk Mahkemelerinde açılan davalarda hayat kurtarıcı olabiliyor. İyi bir avukat ile çalışın, avukatınıza güvenin :)